Spa & wellness

Kako bismo svojim članovima omogućili potpunu brigu za tijelo, posebnu pozornost pridajemo njegovanju spa i wellness kulture. Naša spa i wellness ponuda obuhvaća bazen s temperaturom vode oko 29 C°, whirlpool, tri prostrane saune te ugodan prostor za opuštanje.

Bazen

U neposrednoj blizini naše spa zone, kao jedan od oblika za opuštanje i rashlađivanje tijela, nalazi se bazen dimenzija 12 x 6 metara, dubine 1,45 metara, s temperaturom vode od 28 do 30 C°. Osim što će vas uranjanje u bazen u trenutku osvježiti, dokazano je da ono također skraćuje vrijeme oporavka od treniranja i smanjuje učinak treningom uzrokovanog oštećenja mišića.

Whirlpool

Osim bazena i sauna, ponuda naše spa i wellness zone obuhvaća i whirlpool sa šest sjedećih mlaznica i jednom u sredini. Kombinacija nježnog djelovanja masažnih mlaznica i tople vode poznata je po nizu različitih koristi. Osim što opušta tijelo i um, ta kombinacija masaže i tople vode potiče krvne žile na širenje i time poboljšava cirkulaciju što dovodi do opuštanja bolnih i umornih mišića te bolje pokretljivosti ukočenih zglobova. Whirlpool također doprinosi oporavku od sportskih ozljeda i sprječavanju grčeva u mišićima.

Finska sauna

Zbog niza blagotvornih učinaka na organizam, finska sauna, koju zbog vrlo vrućeg i suhog zraka zovu još i suhom saunom, jedna je od najpopularnijih sauna u svijetu.

Finsku saunu čini drvena prostorija s klupama u kojoj se temperatura zraka kreće od 70 do 100°C. Vlažnost zraka u ovoj sauni uglavnom je oko 15%, a dobiva se polijevanjem vode po vrućem kamenju koje je obično smješteno u kutu. Prije ulaska u saunu preporučuje se kratko tuširanje radi uklanjanja znoja i nečistoća s kože. Običaj je ući brzo i odmah zatvoriti vrata za sobom kako bi se spriječio ulazak hladnog zraka. Nakon što uđete, sjednite na svoj ručnik i udobno se smjestite na jednu od klupica. Za procjenu duljine boravka u sauni najvažniji je vaš osobni osjećaj, iako se obično preporučuje da posjet sauni traje od 10 do 15 minuta. Nakon izlaska iz saune obavezno se istuširajte radi rashlađivanja organizma, ali vodite računa o tome da prvo tuširate stopala, noge i ruke, a zatim ostatak tijela. Poslije tuširanja preporučuje se odmor u za to previđenom prostoru za opuštanje, gdje možete popiti čaj ili osvježiti se vodom ili voćem kako biste nadoknadili izgubljenu tekućinu. Cjelokupan postupak obično se ponavlja 3 puta.

Posjet sauni nakon tjelovježbe posebno je blagotvoran zbog toga što toplina potiče opuštanje mišića i oslobađanje napetosti u organizmu.

Sauna također potiče izmjenu tvari u organizmu jer se zbog pojačanog znojenja poboljšava prokrvljenost kože, izlučivanje štetnih tvari i čišćenje pora, zbog čega se koža ubrzavano obnavlja i postaje mekanija, zdravija i svježija.

Posjet sauni također blagotvorno djeluje na krvožilni i dišni sustav. Veće temperature potiču i ubrzavaju protok krvi te se srce bolje opskrbljuje kisikom i hranjivim tvarima. Visoke temperature poboljšavaju prokrvljenost dišnih puteva što blagotvorno djeluje na sluznicu koja postaje otpornija na različite bakterije i viruse iz okoline.

Turska kupelj

Kao što joj i samo ime govori, Turska ili parna kupelj potječe iz Turske u kojoj se razvila kao inačica rimske kupelji prilagođena turskoj kulturi.
U turskoj kupelji temperature su niže nego u finskoj sauni i kreću se od 40 do 50°C, dok je vlažnost zraka vrlo visoka, od 80 do 100%. Upravo je zbog visoke vlažnosti zraka ova vrsta kupelji najčešće obložena kamenom, pločicama ili plastikom. U tursku kupelj uđite brzo i zatim sa za to predviđenim tušem isperite mjesto na koje ćete sjesti. Budući da je temperatura u parnoj kupelji niža nego u finskoj, ona je pogodna za dugotrajnije opuštanje.
Osim što opuštaju tijelo i mišiće, tople pare potiču znojenje uslijed čega dolazi do izbacivanja toksina iz organizma i čišćenja kože. Pod djelovanjem topline pore se otvaraju i dolazi do pročišćavanja epiderme od odumrlih stanica, masnoća i drugih nečistoća. Kao rezultat toga, koža se obnavlja i postaje mekana, svježa i njegovana. Budući da toplina ubrzava protok krvi, poboljšava se ukupna prokrvljenost u organizmu i njegova otpornost na različite uzročnike bolesti.

Nježna sauna (sanarium)

Nježna sauna ili sanarium svojevrsna je kombinacija finske saune i turske kupelji. U ovoj sauni temperatura se kreće od 30 do 40 C°, dok je vlažnost zraka oko 50%. Upravo zbog te ugodne kombinacije topline i vlage ona nježno djeluje na cijeli organizam i prikladna je za opuštanje i odmor nakon tjelovježbe.

Galerija